Näomask – kas siis kanda või mitte?

Praegusel perioodil on omajagu diskussioon tekitanud küsimus, kas kanda maske, isetehtud maske või näiteks salli näo ees, et kaitsa end koronoviiruse või teiste haiguste eest. Mitmed ettevõtted on hakanud valmistama erinevatest materjalidest näomaske. Valmistasime ka meie antibakteriaalsest materjalist näomaskid taskuga, millesse saab lisada filtri. Sellega seoses tekkisid ka meil küsimused, kas maski müümine on ikka asjakohane ja kliendile väärt kaup ning hakkasime uurima mitmeid artikleid mis räägivad maski kandmiset.

Näomask - kas siis kanda või mitte? 1

TERVISEAMETI SEISUKOHT

Siinkohal tuleb muidugi ära mainida Terviseameti ametlik seisukoht. Isetehtud maskid ei kaitse piisknakkuste, st koroona eest. Need on valmistatud puuvillasest või suurte kiududega kangast, sealt pääseb piisknakkus lihtsa vaevaga läbi. Maski eesmärk on kaitsa viiruse eest nii, et nakkus sealt läbi ei pääseks. COVID 19 viirus on 120 nm (nanomeetrit), see on 0,00012 mm. Võrdluseks juukse keskmine läbimõõt on 0,045 kuni 0,11 mm.

Isegi tavalised meditsiinilised maskid, mis on valmistatud mitte kootud materjalidest ei kaitse täielikult piiskannkuse eest. Sellist maski soovitab Terviseamet kanda inimestel kelle köhimisel tekkinud piisku takistaks mask laialt levimist, kuid COVID 19 eest meditsiinilised maskid täielikku kaitset ei paku.

MASKI KASUMLIKKUSEST

Leidsin ka mitmeid artikleid mis räägivad maskide kasuks. Näiteks selles välismaises artiklis, mille koostasid väidetavalt doktori- ja magistrikraadiga teadlased, katsetasid kodus tehtud puuvillaste maskide efektiivsust. Jõuti järeldusele, et kuigi need maskid ei kaitse piisknakkuse eest, tõkestavad nad saaste küll. Meditsiiline mask takistab 80% ja puuvillane mask 50%. Biokeemik Peep Palumaa rääkis vastupidiselt ametlikule seisukohale, et kaitsemaski kandmisest on kindlasti abi – isegi kui see on meisterdatud ise marlist või vetsupaberist.

Valitsuse teadusnõukoja liige, Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Irja Lutsar tõi võrdluseks välja Aasia käitumisnormid, kus ühiskond aktsepteerib viiruste leviku tõkestamiseks maski kandmist. Ta ütleb, et see võiks olla sotsiaalseks normiks kaitstes end ja teisi.

Jäägu nüüd igaühe enda otsustada kas kanda maski või mitte, kuid tundub, et kasu on isegi tavalise salli ette tõmbamises, parem ikka kui mitte midagi. 😊

Flamelle valmistatud maskidega, mis on valmistaud antibakteriaalsest kangast filtri taskuga, saab tutvuvad siin.

Hoidke end ja teisi ning püsige terved!